Høegh Hansens Have

Høegh Hansens Have

Det tidligere Amtssygehuset danner rammerne for en ny og spændende byudvikling - tæt på Aarhus centrum og rekreative områder.

Name

Høegh Hansens Have

Client

P+ Pensionskasse, Lægernes Pensionskasse & NRGi

Status

Konkurrencebidrag

Time span

2022

Location

Aarhus

Size

27.000 m2

Type

Boliger, blandet brug, transformation

Budget

Fortrolig

Ansvarlig partner:

Thomas Bossel

PAX Team:

Mathias Brockdorff

Mads Rudi Lassen

Frederik Emil Hansen

Arkitektur:

Kjær & Richter

PAX Arkitekter

Visualiseringer:

KVANT1

PAX Arkitekter

Landskab:

BLANCO

Entreprenører:

Aarsleff

Kundekonsulent:

Kuben Management

Fast ejendom:

EDC

Projektudvikling:

NRGi

Ingeniør:

AFROY

Markedsanalyse:

NRGi eksometrisk

En moderne fortolkning

De nye boligblokke er designet med en murstensbase og karosseri med rød mursten i fire etager, ligesom den eksisterende Sengebygning, og med to lyse gulve, der trækkes tilbage fra facaderne og udføres i samme stil som det nye tag i den eksisterende bygning.

Elementer, der er indarbejdet i murstensbunden, findes i de eksisterende bygningskonstruktioner - f.eks. gule murstensstriber i bunden, buede støbte indgange og mønstret murværk.

Elementerne er designet og sammensat således, at der opnås et moderne facadeudtryk, men alligevel med stor respekt for den eksisterende arkitektur.

Vi har navngivet vores forslag 'Høeg Hansens Have' som en gestus til Amtssygehusets oprindelige arkitekt, der tegnede bygningerne i 1930'erne, og med henvisning til de grønne omgivelser, man stadig finder i dette område af Aarhus.

Frodige grønne områder

Frodige grønne gårde giver plads til aktivitet og rolige steder til fordybelse. Der er lagt stor vægt på at skabe både store fællesarealer og de mere intime mødesteder - omgivet af et grønt miljø af både planlagt og uformel karakter.

Landskabet er beplantet med blomster, træer, urter og plantearter med henvisning til den gamle hospitalhave. Det grønne miljø byder på lys, luft og rekreation og lettelse for sjælen. Om foråret og sommeren skaber blomster og urter en farverig palet, og løvfældende træer klæder området i varme toner om efteråret.

Som en del af udviklingen af landskabet havde vores team stort fokus på at inkorporere planter, der tilføjer både farver og dufte, der kan lukke sind og sjæl, samtidig med at de skaber frugtbar grund for en blomsterbiodiversitet.

Vejsøgning og sikkerhed

Den nye Kvartersport ligger centralt i bygningen og forbinder de tilstødende områder mod syd og nord.

Porten er indrammet med en relieffkant, der vises lidt uden for murstenfacaderne for tydeligt at markere den nye port. Vægge og lofter er beklædt med lidt konkave fiberbetonelementer, der giver et detaljeret og raffineret udseende. Om aftenen er porten oplyst indefra, hvilket skaber en karakteristisk og sikker attraktion i bygningen.

Vinduer på begge sider af porten giver en visuel forbindelse til forsamlingsrummet og legerummet, og er også medvirkende til at skabe en sikker passage.

Koncept

Både gamle og nye bygninger er designet efter de samme principper. En bunddel lavet af mursten og med et sæt bagside af de øverste etager, der fremstår lysere i deres udtryk. Facader på jordoverfladen behandles med et højt detaljeringsniveau for at forbedre materialitet og taktilitet.

Den smukke park udvides, og forbedrer oplevelsen af den storslåede skala og arkitektur i den eksisterende bygning.

Beliggenhed

Placeringen tæt på Den Gamle By, Botanisk Have, daginstitutioner og flere skoler er i vores øjne gode rammer for at udvikle et familie- og børnevenligt kvarter i det centrale Aarhus. Vi ønsker at udnytte dette potentiale ved at udvikle boliger og rekreative faciliteter, der især er rettet mod børnefamilier. Hermed ønsker vi at bidrage til udviklingen af Høeg-Hansens Have med at bringe større mangfoldighed til lokalområdet, der har brug for børnefamilier, ifølge visionen for Amtssygehuset.

At lære af historien og udfolde eksisterende kvaliteter er afgørende i vores designtænkning, når vi transformerer eksisterende bygningskonstruktioner.