Stedet Tæller X
I et øformet landskab skabes passager, lommer, et ly, skjulesteder og udsigtspunkter for at fortælle historien om den storslåede natur i Slivsø.
Name
Stedet Tæller X
Client
Naturstyrelsen - Sønderjylland
Status
Konkurrencevinst
Time span
2024-
Location
Slivsø, Danmark
Size
164 Ha
Type
Landskab, Kultur, Natur, Læring
Budget
6.9 mio dkr
Ansvarlig partner:
Mads Rudi Lassen
PAX Team:
Thomas Bossel
Mathias Kruse Jakobsen
Andrea Margadji
Mathias Brockdorff
Arkitektur:
PAX Arkitekter
Landskab:
PAX Arkitekter
Visualiseringer:
PAX Arkitekter
Finansiering:
Realdania
New Carlsbergfondet
Slivsø har en smuk og karakteristisk natur. Landskabet formet i istiden er storslået, og historien om Slivsøs unikke historie fortjener at blive fortalt i denne helt unikke ramme.
Når du befinder dig rundt på den nye sti - mellem skovkanten og græsset ved søen - opleves naturen på en smuk og nærværende måde, hvilket efterlader et indtryk af, at alt kan ske - og at intet kan ske.
Vi foreslår, at de to tilstødende plantetyper — skovkanten og engen — bringes tættere på hinanden og intensiveres. Dette danner mellemrum og lommer i landskabet, i det naturlige „kys“ af de to platetyper, og binder alle områdets funktioner sammen.
Små stier forbinder rummet og lommerne imellem vegetationen, som er programmeret til leg og rekreation. Amphi-plaza identificeres af en præcis cirkel, der henleder opmærksomheden på, at du har nået et specielt sted. Omkring den cirkulære plads skaber høje græsser anlagte rum, der inviterer både store og små sammenkomster til at blive og lege.
Vi ønsker at skabe:
- definerede landskabsrum til oplevelse og socialt samvær ved at intensivere skovkanten og søbredden.
- biodiversitet ved hjælp af indfødte planter og træer.
- bygninger og landskabsmøbler lavet af træ, helst genanvendt.
- et nyt udsigtspunkt, der omfavner det eksisterende pumpehus, som er forsigtigt renoveret uden brug af maling og andre unødvendige foranstaltninger.
- et pumpehus med mange indretningsmuligheder.
- en åben og indbydende pavillon, som kan lukkes af, hvis det er nødvendigt - helt eller delvist.
Pumpehuset
En ny lys og elegant pavillonstruktur tilføjes omkring det eksisterende pumpehus. Via en siddetrappe kan den besøgende bevæge sig op på taget af det eksisterende pumpehus, hvilket giver en fantastisk oplevelse af omgivelserne fra et nyt perspektiv. Pumpehusets indre rumlighed kan lukkes af med skodder og skydedøre, så mængden af naturligt dagslys kan reguleres efter behov.
Landskabsstrategi/
1) I dag mangler landskabet definerede og intime rum. De nye bygninger og pladsen er omhyggeligt placeret på stedet og understøtter naturens kvaliteter.
2) Skovkanten og søens flora intensiveres, så de „kysser“ hinanden og skaber dermed nye rumligheder, der definerer både firkant- og landskabslommerne i deres møde.
3) Hovedforbindelsen flankerer den nye pumpehuspavillon og dribler gennem „amphi-plaza“ (krydspunktet). Mellem de anlagte øer, langs søbredden, dukker bløde stier op til engagement og udforskning.
Det gamle pumpehus er omgivet af en lysstruktur i træ, der sikrer, at fortidens murstensvægge skiller sig ud som et „som fundet objekt“. Det åbne rum omkring murstenkernen giver mulighed for forskellige måder at arrangere møbler på.
Skodder kan lukke pavillonen, hvis det er nødvendigt. Også døre i hele facaden kan alle være åbne - og forvandle rummet til en åben pavillon i direkte forbindelse med den fantastiske natur.
Interiøret er kendetegnet ved det gamle pumpehus lavet af røde mursten og den nye træstruktur, der omfavner det. Vi ønsker, at fortiden skal have en stemme, derfor bliver de gamle murvægge forsigtigt renoveret ved små indgreb og behandler det som et møbel inde i pavillonen.
Tåbeligheder til efterforskning
Fælles for de nye bygningskonstruktioner - dumheder - på Slivsø, er deres evne til at omfavne den omgivende naturs kvaliteter. Uanset om det er udsigten over Slivsø, stjernerne på himlen om natten eller træernes kroner, åbner strukturerne sig op og skaber interessante naturoplevelser tæt på. Alle bygningskonstruktioner er lavet af træ med synlige tømrerkonstruktioner og beklædninger - det smukke håndværk fejres, og udforskningens former og element gentages på alle dårskaberne.
I transformationsprojekter opstår poesi fra sammenhængen mellem gammelt og nyt - fortid og nutid - det er her, de mest interessante rum stammer fra.
Området er kendetegnet ved sin smukke flora på engen og søbredden, som vi foreslår at intensivere. Et hævet trædæk vikler sig rundt om huset og danner rammen for et rum mellem ydersiden og indersiden, så de besøgende kan sidde og nyde planterne. Trædækket giver mulighed for at bo og studere og fungerer samtidig som en bænk, der „svæver“ over det skrånende landskab.
Pladsplan/ Området for stedet er opdelt i mindre zoner, som er indrammet af skovkanten og beplantningen langs søbredden. Små stier forbinder rummene, som er programmeret til leg og læring. Platformen er allerede et unikt sted at bo i dag. Dette understreges ved at skabe et trædæk langs kanten af platået, således at den besøgende har en bedre mulighed for at lægge sig ned og se ned i vandet.
Pavillonen ligger lige ved søbredden og sikrer en fantastisk udsigt til landskabet fra indersiden af pavillonen såvel som fra dækket og udsigtsplatformen ovenpå.
Det gamle pumpehus er omgivet af en lysstruktur i træ, der sikrer, at fortidens murstensvægge skiller sig ud som et „som fundet objekt“.
Kontekstuel sektion