Villa Rue

Villa Rue

Naturlige og biogene materialer er nøglen til dette bæredygtige hjem. En fortolkning af den moderne lade. Et hjem er ikke bare et værelse eller et sted. - Det er en følelse.

Name

Villa Rue

Client

Privat

Status

Skematisk design

Time span

2024-

Location

Vejle

Size

350 m2

Type

Bolig

Budget

N/A

Ansvarlig partner:

Thomas Bossel

PAX Team:

Mathias Kruse Jakobsen

Anders Gottfred

Arkitektur:

PAX Arkitekter

Landskab:

PAX Arkitekter

Visualiseringer:

PAX arkitekter

Da vi først mødte klienten og så deres sted, var de overbeviste om, at de ville rive alle de gamle bygninger ned og bygge et nyt hus, der kunne rumme alle deres drømme om funktioner og behov. Derudover ønskede de at bygge en ny garage, et nyt skur og et multifunktionelt rum. Samtidig var det vigtigt for bygherren, at projektet var fremadskuende i forhold til brugen af materialer og bæredygtighed generelt.

Vi foreslog derfor at bevare så meget som muligt af de gamle fine staldbygninger og omdanne dem til en garage, kontor, skur og multifunktionsrum - i stedet for at rive dem ned.

Det forældede hovedhus nedbrydes forsigtigt, og dets materialer genbruges til brolægning omkring det nye hus og i gården. En blanding af knust beton og mursten vil skabe en ny æstetik, der kun kan produceres gennem en omhyggelig tilgang til bæredygtighed og genbrug.

Grundlæggende vil vi hellere transformere end nedrive. Og i stedet for at bygge et stort nyt hus, vil vi hellere bygge et gennemtænkt mindre hus, der bruger passive foranstaltninger frem for en masse højteknologiske tilføjelser.

Ved ankomsten til landstedet bliver du mødt af de fine gamle træer og ført videre ind i gården, hvor en gruppe nye kirsebærtræer fremhæver indgangen til huset. Støttemuren af kampesten skaber en overgang mellem de to naturlige plateauer, der findes på stedet. Kampestenene findes på adjekentfelter.

Koncept/passiv solvarme

Sommer: Det lange udhæng mod syd sikrer, at den høje sommersol ikke kommer ind i huset og dermed ikke overopheder hjemmet. Soveværelserne er orienteret mod nord, så de er i skyggen. På denne måde bruges unødvendig energi ikke til at køle hjemmet ned.

Vinter: Den lave vintersol passerer overhænget og kommer langt ind i huset. Dette bidrager positivt til hjemmets komfort, da solstrålerne opvarmer gulvet og opbevares i betonen, som frigives i løbet af dagen - også når mørket falder.

Kombinationen af gammelt og nyt danner en omfavnende indbydende arkitektur, hvor fortid og nutid skaber intime uderum, hvor livet kan udfolde sig.

Den gamle garage omdannes til et værksted og cykelskur.

Bygningen får et nyt tag, og de grønne porte vil blive ombygget. Mod øst indsættes et stort vindue, så du kan se ud på markerne, når du sidder på din cykel.

En blid renovering af vægge og gulv samt et nyt tag forvandler den gamle garage til et helt nyt værksted for cykelentusiasten. En stor skydedør mod vest åbner op til gården.

På den sydvendte facade skaber det store udhæng et overdækket uderum med en storslået udsigt over markerne. Et dejligt sted at slappe af, når duggen falder på sommeraftener, eller at gå udenfor og nyde solen om foråret. Facaderne er beklædt i ubehandlet træ og er opdelt i en top og en base.

Visionsskitse

Tre gamle bygninger omdannes, og den nye enkelt formede moderne lade er placeret således korrelerer med de transformerede lader, således at det gamle gårdrum defineres af bygningerne.

Det store skråtag er det vigtigste arkitektoniske element i projektet. Indramning bruges som arkitektonisk motiv for at forbedre omgivelsernes kvaliteter. Udvalgte udsigter dyrkes arkitektonisk og skaber specielle rum, nicher og kroge til at bo, der tilsammen skitserer husets udtryk - robust og præcist snarere end fleksibelt og flagrende.

Den gamle forvandlede lade åbner sig op mod de smukke marker, hvor morgensolen står op.

Vi foreslår en isoleret „kasse“ dækket med krydsfiner på vægge og lofter, samt et opbygget gulv, dækket med PU.

Under udhænget mod syd er der både indgang til huset og et overdækket udendørsrum. Fra dette sted er der ud over at kigge gennem hele huset også udsigt over det bølgende landskab mod syd. Køkkenet er i åben forbindelse med spisepladsen, som kan åbnes helt ud til det fri. Den store skydedør kan være åben, selv når sommerregnen falder.

Den vestlige ende af landstedet åbner op i den frodige frugtplantage fuld af gamle skæve æbletræer, hvorigennem aftensolen filtreres på den smukkeste måde. Fra dette sted er der en fantastisk udsigt til gården dækket med knuste genbrugsfliser fra de gamle bygninger. En stor del af DNA'et i dette projekt ligger i taget, både for gammelt og nyt, hvor vi har indskrevet det nye staldhus.

Kombinationen af gammelt og nyt danner en omfavnende indbydende arkitektur, hvor fortid og nutid skaber intime uderum, hvor livet kan udfolde sig.

Huset åbner op fra nord til syd - fra de høje træer i baghaven gennem køkken og spiseplads og helt til den overdækkede terrasse og til gården, hvor udsigten er artikuleret af de smukke marker. Ud over at det store udhæng mod syd beskytter mod overophedning, sikrer ovenlysvinduet, at dagslyset strømmer ind i det høje rum, især over spisepladsen og helt ind i køkkenet, hvor loftet sænkes for at skabe en rumlig overgang mellem stue og køkken. Desuden kan køkkenet afskærmes med en stor skydedør.

En skjult hyggelig krog med adgang til stuen afsløres på „loftet“.

De indvendige overflader er dækket af Søuld og gulvet dækket med et sisaltæppe. Fra dette intime rum, gennem en lukker, er der en spektakulær udsigt til det smukke kuperede landskab.

I alle vores boligprojekter søger vi efter en hjemlig atmosfære, uanset hvilken skala vi arbejder med - dette projekt er ingen undtagelse. Mod øst er landskabsmotivet med de bølgende marker indrammet af den store vinduessektion, hvor et møbel er integreret. I den yderste ende af rummet sænkes lofthøjden og danner en intim niche.

Poesien stammer fra mødet mellem nyt og gammelt - fortid og nutid - som projektet her demonstrerer i sin materielle palet og de helt unikke og smukke rum, der opstår mellem de gamle skure og den nye moderne lade.